Každý, kdo se alespoň čas od času pohybuje kolem kuchyňské linky a sporáku ví, že pokud není kuchyň vybavená alespoň jednou pánví, pak vaření nemůže být úplné. Bez pánve se zkrátka v kuchyni neobejdeme. Jenže při návštěvě obchodů s kuchyňskými potřebami může nejeden zákazník propadnout dojmu, že zvolit si z tak široké nabídky není vůbec nic jednoduchého. Výběr vhodné pánve přitom nemusí být věda. Stačí vědět, k čemu se jednotlivé typy používají. Pojďme se na to podívat a snadno se v nich vyznáte i vy.
Klíčem k výběru vhodné pánve je vsadit na kvalitní materiál. Použitý materiál ovlivňuje vedení tepla – tedy především rovnoměrnost prohřívání pánve, což následně vede k úspornějšímu provozu a rychlejšímu vaření. Kvalitní materiál je navíc dlouhověký, tak že pánev vám bude v kuchyni spolehlivým pomocníkem dlouhá léta. Při výběru se zaměřte na hliník nebo měď, které výše zmíněné vlastnosti garantují. Oblíbené jsou také pánve keramické.
Trendem jsou v současnosti speciální nepřilnavé povrchy, které umožňují při vaření použít jen minimální množství tuku, aniž by došlo ke spálení pokrmu. Jídlo bude díky tomu zdravější. Zatímco dříve byl hitem teflon, dnes už se od jeho použití ustupuje vzhledem k výzkumům, které naznačují, že tento oblíbený materiál může být zdrojem toxickým látek.
Na trhu se místo toho objevily například pánve s keramickým či mramorovým povrchem, které teflon v mnoha ohledech předčí. Jsou vhodné pro všestranné použití, snadno se udržují a jsou mimořádně odolné proti mechanickému poškození. Zaměřit se můžete i na povrchy kovuvzdorné, které jsou speciálně vyvinuty tak, aby odolaly kontaktu s vidličkou či nožem.
Do každé kuchyně patří hned několik pánví – pro různé příležitosti totiž připravujeme vždy jiný druh pokrmu a v různých množstvích. Při výběru tedy mějte na paměti, za jakým účelem budete svou novou pánev používat a na základě toho se rozhodujte pro konkrétní velikost. Vždy je lepší zvolit pánev raději větších rozměrů. Nejběžněji dostupné pánve mají průměr 26-28 cm, k dostání jsou však pochopitelně i menší nebo větší kusy. Přihlédněte také k hloubce pánve – na té se vyplatí nešetřit, neboť tekuté pokrmy, například omáčky, s oblibou unikají z pánve ven. Dostatečně hluboké okraje by tomu měly zabránit.
Nezdá se to, ale držadlo pánve je pomalu stejně důležité, jako použitý materiál nebo velikost. Nezapomeňte, že při vaření obvykle v jedné ruce držíme rukojeť a druhou mícháme obsah nádoby. Při výběru se proto zaměřte i na ergonomický tvar rukojeti a všímejte si, zda je žáruvzdorná. Takovou pánev totiž můžete umístit i do trouby.
Výběr pánve není jednoduchá záležitost. Stále totiž zbývá celá řada dalších kritérií, podle kterých se můžete rozhodovat. Kromě ceny to může být třeba údržba. Zaměřte se na to, zda je pánev vyvinuta tak, aby se na ní co možná nejméně přichytávaly zbytky jídla, čímž je pochopitelně usnadněno i následné čištění. Ujistěte se ještě před použitím také o tom, zda je zvolená pánev vhodná do myčky.
Dalším faktorem, který se vyplatí sledovat, je přítomnost pokličky. Koupit pánev rovnou s poličkou je vždycky výhodnější – poklička, která přesně pasuje ke konkrétnímu kusu, totiž šetří energii a urychluje vaření. Pánve, které jsou prodávány bez odpovídající pokličky, tedy raději vůbec nekupujte.
©2025 MPalán.cz | Kontakt | Mapa webu | Ochrana osobních údajů